mikko.merikivi

Vapauttasi levittää valokuvia saatetaan rajoittaa

  • Freedom of Panorama Euroopassa. Lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Freedom_of_Panorama_in_Europe_NC.svg
    Freedom of Panorama Euroopassa. Lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Freedom_of_Panorama_in_Europe_NC.svg

Freedom of Panorama on yleinen tekijänoikeuksien rajoitus Euroopassa. Se tarkoittaa, että voit ottaa valokuvan vaikka eduskuntatalosta ja rajoituksetta jakaa tai jopa myydä sitä halutessasi kysymättä mitään lupia. Euroopan unionin oikeudellisten asioiden komitea on tehnyt tekijänoikeuslain uudistamisesta ehdotuksen, jossa Freedom of Panorama rajoitettaisiin vain ei-kaupallisiin käyttöihin.

Ei-kaupallinen levittäminen vaarantuu myös, jos kaupallinen kielletään, sillä kuten europarlamentaarikko Julia Reda on todennut, vaikka et saisikaan voittoa valokuvan julkaisusta esim. Facebookissa, hyväksyt silti heidän käyttöehtonsa, joihin kuuluu, että annat Facebookille luvan kuvasi kaupalliseen käyttöön (osio 9.1 Facebookin käyttöehdoissa). Wikipedia joutuisi poistamaan myös valtavia määriä valokuvia julkisista paikoista, mikäli lakimuutos tehtäisiin.

 

Täällä on ohjeet europarlamentaarikkoihin yhteydenottoon: https://meta.wikimedia.org/wiki/Freedom_of_Panorama_in_Europe_in_2015/Co...

Ja täällä voit allekirjoittaa adressin, jotta tämän muutoksen sijasta Freedom of Panorama taattaisiin kaikkialla EU:ssa: https://www.change.org/p/european-parliament-save-the-freedom-of-photogr...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Monia kuvia löytyy eri opuksista aina matkaippaista arkkitehtuuriin. Lakimuutoksen jälkeen nämä kirjat varmaan pitänee hävittää ettei riko tekijänoikeutta tai ettei tapahtuneesta rikoksesta jäisi todisteita. Luvattomat kirjat roviolle tai sitten maksamaan korvausta jokaisesta kannenavauksesta.

Toimituksen poiminnat