mikko.merikivi

Lausuntoni puolue- ja vaalirahoituslakien muuttamisesta

Tässä on nopeasti kirjoittamani lausunto sellaiseen lausuntopyyntöön kuin "Ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi puoluelain sekä ehdokkaan vaalirahoituksesta annetun lain muuttamiseksi".

 

En kannata ehdotusta hallituksen esityksestä tässä muodossaan, koska puoluetuen uudistaminen koskemaan tosiasiallisesti eduskunnan ulkopuolisiakin puolueita jäisi sitten lojumaan seuraavalle kerralle, kun näitä lakeja uudistetaan.

Kahden prosentin kannatus puolueelle käytännössä tarkoittaa, että se puolue olisi jo päässyt eduskuntaan ja saisi muutenkin siis puoluetukea. Tämä ehdotus ei siis muuta yhtään mitään. Eikö lisäksi tarkoitus ollut selkeyttää lainsäädäntöä? Ei vaihtoehtoisen mitään tekemättömän kriteerin lisääminen puoluetuen saamiselle sitä ainakaan tee.

Parempi tapa jakaa puoluetukea olisi esimerkiksi reilumpi.puoluetuki.fi:n ehdotus, että puoluetuki jaettaisiin äänikohtaisesti kaikille rekisteröidyille, viimeisimmissä eduskuntavaaleissa vähintään viisi tuhatta ääntä keränneille puolueille. Tämä tarkoittaisi myös sitä, että yhdellä äänellä saa annettua jonkin verran rahaa lempipuolueelleen, vaikka se ei pääsisikään eduskuntaan olettaen, että puolue kerää 5000 ääntä. Tämä voisi lisätä äänestysintoa.

 

Yksi muutos, jonka tahtoisin myös puoluelakiin olisi, että puoluelain 6§ muutetaan muotoon:
"§6 Puolue, jonka ehdokkaista ketään ei ole valittu edustajaksi viimeksi toimitetuissa eikä niitä edeltäneissä eduskuntavaaleissa, eikä ole saanut vähintään 5 000 ääntä, poistetaan rekisteristä. Puolue poistetaan rekisteristä myös, jos se on lakannut olemasta rekisteröitynä yhdistyksenä.

Puolue voidaan poistaa rekisteristä myös oman hakemuksensa perusteella."

Äänten saaminen vaaleissa kun on todennäköisesti huomattavasti hankalampaa kuin kannattajakorttien kerääminen, niin ei ole mitään järkevää syytä pakottaa esimerkiksi 25086 ääntä saanutta Piraattipuoluetta keräämään 5000 kannattajakorttia, koska tuki on jo todettu vaaleissa. Äänet vaaleissa ovat lisäksi paljon paremmin todennettavissa kuin allekirjoitukset kannattajakorteissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Nähtävästi kannattajakorttien keruu ei ole tällä kertaa ollut Piraattipuolueelle helppoa, koska se ei ole toistaiseksi palannut puoluerekisteriin.

Käyttäjän mikkommm kuva
Mikko Merikivi

Tuskin kannattajakorttien keruuseen käytetään läheskään samanlaisia resursseja kuin vaaleissa. Niiden keruuseen on myös huomattavasti enemmän aikaa kuin vaaleissa äänten saamiselle, joten kiirettä ei ole. Olisi siis ehkä pitänyt sanoa "all things equal" vai mitäköhän se olisi suomeksi.

Kannattajakortin allekirjoittaminenhan ei sido yhtään mihinkään, kun taas äänestäessä puoluetta on osasyyllinen siihen, jos puolue pääseekin eduskuntaan. Kannattajakortti siis on alapuolella "vastuupyramidissa", jolloin sillä olisi järkevää olla tässäkin suhteessa pienempi merkitys. Tämäkin siis tukee sitä, että puolueen pysyminen rekisterissä perustuisi saatuihin ääniin.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Jos kannattajakorttien keruu venyy kovin pitkäksi, niin se voi hankaloittaa kunnallisvaalien ehdokashankintaa. Liian lyhyillä listoilla Piraattipuolue häviää ne vaalit eikä saa valtuustopaikkoja.

Käyttäjän mikkommm kuva
Mikko Merikivi Vastaus kommenttiin #3

Ei tietysti mitenkään tämä liity kirjoitukseeni tai oikein edes minuun muuten kuin, että kuulun kyseiseen puolueeseen, mutta ilmeisesti:
"Puolueen rekisteröimiseksi vaaditaan 5 000 vaalikelpoisen äänestäjän allekirjoittamaa kannattajakorttia, jotka eivät saa olla vuotta vanhempia."

Kuntavaalit järjestetään vasta 9. huhtikuuta 2017. Koska kannattajakorttien keruu aloitettiin varsin pian eduskuntavaalien jälkeen, tuskin mitenkään kovin pahasti tulee se hankaloittamaan kunnallisvaalien ehdokashankintaa. Tietysti tämä on vain minun minusta tuntuu -tuntumani asiasta.

Toiseen virkkeeseesi vastaan vaan, että vaalitapamme tosiaan on typerä, kun siinä äänestetään käytännössä puolueista eikä ihmisistä. Ei sentään ole ihan typerimmästä päästä, mutta silti esimerkiksi siirtoäänivaalitavassa tätä ongelmaa ei ainakaan olisi.

Toimituksen poiminnat